Home > Patronen
 
 
 
 

Patronen

Patronen zijn telkens terugkerende gevoelens van pijn, onzekerheid, angst, verdriet, of boosheid die steeds weer de kop opsteken en die je gedrag behoorlijk kunnen beïnvloeden. Soms zijn ze er een tijdje niet, maar dan kunnen ze weer heftig de kop opsteken, om dan daarna weer een tijdje op de achtergrond te raken. En dan opeens zit je er weer middenin. Je nieuwe relatie blijkt dezelfde problemen op te leveren als je vorige, je oude angst steekt de kop weer op. 
En soms zijn er patronen die je altijd voelt, waar je nooit vrij van bent.

In je erfelijke eigenschappen zit je behoefte om liefde te geven èn te ontvangen, je behoefte aan lichamelijke en emotionele warmte, aan affectie, aanraking, en je verlangen naar geborgenheid. Als kind moet je voelen dat je ouders je liefhebben. Wat zal er in je latere leven gebeuren als je ouders geen gehoor geven aan die natuurlijke behoefte aan liefde?

Als je geen of weinig liefde of aandacht krijgt, niet aangevoeld en gerespecteerd wordt is dat voor jou de ingeprogrammeerde normale situatie. Geen aandacht krijgen is voor jou het zelfde als houden van....

Lichamelijk en geestelijk ben je van zelfsprekend instaat om te geven en te ontvangen maar emotioneel zal je datgene herhalen waarin je ouders je geprogrammeerd hebben: geen-liefde, geen-communicatie, angst voor liefde. Een partner die geen of weinig aandacht voor je heeft is voor jou normaal en toch is dat niet wat je wil. Dit leidt tot spanningen in je relatie. Als je partner je aandacht geeft vindt je dat moeilijk. En als je partner je geen aandacht geeft voel je je ook niet goed.

Op deze wijze zijn er talloze manieren van 'programmering' mogelijk, evenveel als er ouderlijke 'fouten' gemaakt kunnen worden. Zo kun je leren je niet te uiten, niet te voelen, bang te zijn, je onveilig te voelen, ongeïnteresseerd/afstandelijk te zijn, jaloers te zijn, oneerlijk te zijn, ruzie en stress te zoeken, te twijfelen, je eenzaam te voelen, dwars te liggen, kortom: ongelukkig te zijn.

 
Praktijk voor Gevoelstherapie