Home > Relatie en communicatie
 
 
 
 

Relaties en Communicatie

Relaties, en vooral partner-relaties, zijn ongelofelijk belangrijk voor levensgeluk. Als het goed gaat in onze relatie, voelen we ons veel gelukkiger en zekerder van onszelf, dan wanneer er telkens terugkerende (structurele) problemen en conflicten zijn. Dan wordt de relatie een grote bron van stress, machteloosheid, onzekerheid, boosheid, verdriet, enzovoorts.

De oorsprong van de problemen ligt bijna altijd in de eigen programmering van de beide partners. De eerste relatie die je ooit bent aangegaan was immers de relatie met je vader en moeder. Van hen heb je geleerd (zonder dat jij je daarvan bewust was) hoe je met een ander omgaat, gewoon door te ervaren hoe ze met jou omgingen en hoe ze met elkaar omgingen. Dat is de onbewuste basis voor alle verdere relaties in je leven.

De manier waarop je met elkaar omgaat, de manier waarop je conflicten aangaat (of juist ontwijkt), waarop je communiceert (of niet), het is allemaal gefundeerd in je eigen basispatronen. En bijna altijd versterken de patronen, overtuigingen en veronderstellingen van de ene partner die van de andere. In relatiebegeleiding werk je, deels individueel en deels samen met je partner, aan het je bewust worden van je eigen patronen, waar ze vandaan komen en hoe ze doorwerken in je relatie. Met gespreks- en expressietechieken werken we aan het verbeteren van het inzicht in jezelf, van elkaar en van jullie interactie en communicatie.

Eenvoudige maar effectieve spelregels voor communicatie kunnen helpen om de relatie weer in rustiger vaarwater te krijgen. Je bent de conflicten dan nog niet kwijt, maar je kan er in ieder geval beter en veiliger over praten met elkaar. Via deze link kan je Simpele Regels voor Effectieve Communicatie downloaden (Als je browser waarschuwt dat een pop-up wordt geblokkeerd, kies dan voor aanvaarden van de pop-up).

 
Praktijk voor Gevoelstherapie